“CHRIS, MINÄ RAKASTAN SINUA!”

Julkaistu:
Avainsanat: , , , ,

Pelkästään kesällä 2021 penkkiurheilija on päässyt nauttimaan useista arvokisoista, kuten olympialaisista, paralympialaisista ja lentopallon EM-kisoista.* Mieleen jää erityisesti Suomen avausottelu jalkapallon EM-kisoissa. TV-katsojat näkivät reaaliajassa, miten yleisö, henkilökunta ja joukkueiden jäsenet reagoivat, kun Tanskan hyökkääjä Christian Eriksenin sai sairaskohtauksen. Kentän ensiapuväki elvytti pelaajaa. Suomalaiset tukivat tanskalaisia.

Kun pelaajan toipuminen oli varmaa, pystyin siirtämään huomioni siihen, millainen merkitys viestintäteoille ja vuorovaikutussuhteille julkisessa keskustelussa annettiin. Esimerkiksi urheilutoimittaja Ari Virtanen kuvasi: ”Christian Eriksenin hauraalla hetkellä tuli hyvin ilmi, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Hyvyys puhkaisi pimeyteen reiän, josta ensin pilkotti valoa ja lopulta tulvi sitä” (HS 13.6.2021). Pohdin, mistä juontaa yllättyneisyys urheilijoiden ja fanien tukea antavasta viestinnästä? Kuinka läpitunkematon on tarina vastustajista, jos heidän ihmisyytensä ihmetyttää?

Vuorovaikutussuhteet ovat merkityksellinen osa urheilu-uraa

Kilpaurheilun perusluonteeseen kuuluu yksinäisyys siinä merkityksessä, että urheilija vastaa lopulta aina itse omasta tuloksestaan. Suoritusta edeltää kuitenkin vuosien tai vuosikymmenten päivittäinen työ, jota kukaan ei tee täysin yksin. Tarkennetaan hetkeksi katse urheilijoiden vuorovaikutussuhteisiin. 

Monen lajin huipulla kisaa toisen polven urheilijoita. Lentopallovalmentaja Laurent Tillie sai jakaa Ranskan historiallisen olympiakullan poikansa, yleispelaaja Kévin Tillien kanssa. Golfissa voiton vei puolestaan Yhdysvaltojen Nelly Korda, joka osallistui kisaan sisarensa Jessican kanssa. Heidän vanhempansa ovat entisiä tennisammattilaisia. Sukulainen tai vanhempi voi tarjota junioriurheilijalle realistisen esimerkin siitä, mitä ammattilaisuus antaa ja vaatii.

Pelkät hyvät geenit tai lahjakkuus eivät tee kenestäkään maailman parasta. Tarvitaan laadukasta valmennusta ja riittävät resurssit. Yle Areenasta voi katsoa Peruskallio-lyhytohjelmasarjan. Ohjelmassa muun muassa trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela ja kolmiloikkaaja Senni Salminen antavat tunnustusta urheiluseurojensa tärkeille ihmisille. Heitä on kiittäminen henkisestä ja välineellisestä tuesta, kuten rohkaisusta ja ammattimaisista harjoittelupuitteista.

Urheilijan työ ulottuu harjoitustiloista vapaa-aikaan. Se vaatii oikeanlaista ravintoa, riittävää lepoa ja epävarmuuden sietokykyä esimerkiksi loukkaantumisista toipumisessa. Urheilijoiden parisuhteissa kyky ja motivaatio keskustella kaikkien osapuolten toiveista ja tarpeista on tärkeää. Leiritykset ja kisamatkat vievät pois kotoa, ja pisimmillään urheilija voi muuttaa työskentelemään toiseen maahan. Nyrkkeilijä Mira Potkosen puoliso Henri kertoi Ylelle (9.8.2021), että vaimon urheilu-ura on vaatinut paljon uhrauksia: ”Kaikki kissanristiäiset joutuu jättämään väliin. Se on todella tinkimätöntä työtä, mitä hän on tehnyt.” Kilpaurheilu vaikuttaa koko perheen elämään ja perhe urheilijaan; Tokiosta pronssia uinut Matti Mattsson korosti suhdettaan omiin lapsiinsa jokaisessa kuulemassani haastattelussa. Harva pääsee huipulle ilman läheisten tukea.

Voiko vastustaja olla ystävä?

Kertomuksen ydinalueeseen kuulu sanasto kokemuksista, pyrkimyksistä, vastustajista, voitoista ja menestyksistä (Paul Ricoeur, 1984 Hyvärisen, 2020 s. 92 mukaan). Urheilukertomuksia rakennetaan tyypillisesti dikotomioilla. Fanit kokevat kannattajat ja vastustajat, tappiot ja häviöt yksilöllisellä mutta myös kollektiivisella tavalla. Katsojissa on nähty ääriesimerkkejä tarinallistamisella oikeutetusta näennäistuesta ja vastustajiin kohdistetusta vihamielisyydestä. Kokemukseni mukaan kanssakilpailijoiden tai heidän kannattajiensa näkeminen vihollisina on urheilijoista absurdi.

Otetaan esimerkiksi menestyvä joukkueurheilija. Hänet ostetaan seuraan X. Kesken kauden pelaaja myydään toiseen sarjajoukkueeseen. Finaalipelien jälkeen kutsu käy maajoukkueeseen. Sen kokoonpano on jälleen uusi – ryhmä urheilijoita, jotka ovat mahdollisesti sarjakaudella pelanneet eri väreissä. Myös arvokisoissa vastaan tulevat eri kansallisuuksia edustavat entiset tai tulevat pelikaverit. Jos vastustajat näkisi vihollisina, “hyvikset” ympärillä loppuisivat nopeasti.

Suomi-Tanska-jalkapallo-ottelun jälkeen Belgia kohtasi Venäjän. Avausmaalin tehtyään Romelu Lukaku huusi suoraan TV-kameraan: ”Chris, Chris, sterkte jongen, I love you!” [Chris, Chris, tsemppiä, rakastan sinua!]. Belgialainen Lukaku on Eriksenin entinen seurakaveri Italian Inter Milanista. Haastattelussa hän kertoi: ”Minun oli erittäin vaikea pelata tänään, sillä ajatukseni olivat joukkuetoverissani Christianissa. […] Itkin paljon, koska tietenkin pelkäsin. Olemme eläneet väkeviä hetkiä yhdessä. Olen viettänyt enemmän aikaa hänen kanssaan kuin oman perheeni kanssa, joten ajattelin häntä, hänen tyttöystäväänsä ja heidän kahta lastaan.” (Youtube 13.6.2021).

Kisassa katsotaan, kuka on paras tänään. Muina vuoden päivinä kilpaurheilijat tekevät samaa työtä, kokevat samoja kipuja, luopuvat samankaltaisista asioista, tuntevat työn rasitukset ja onnistumiset. Samankaltaiset kiinnostuksen kohteet ovat keskeisiä ystävyyssuhteen rakennuspalikoita (mm. Rawlins, 2009). Mitteleminen on yksi urheilun osa-alue. Se ei estä keskinäistä tukea ja vuorovaikutussuhteita.

Aktiivinen muutos moniulotteisempiin tarinoihin

Havaintojeni mukaan vuorovaikutussuhteista kirjoittaminen on urheilujournalismissa lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Uskon, että urheilijoiden itsestä kertominen sosiaalisen median kanavissa on osaltaan vaikuttanut median tarinoihin. Hyvärinen (2020 s. 93) selittää, mitä tapahtuu, kun kerromme kertomuksia eletystä: “samalla ennalta annetut ja ulkoa tulevat kertomukset – kuten kulttuuriset mallitarinat – jäsentävät tapojamme elää ja kertoa”. 

Kun jalkapallon EM-turnauksen pelaajia haastateltiin, he viestivät järkytystä ja myötätuntoa, ja kertoivat priorisoivansa Eriksenin toipumisen urheilun –eli työnsä– edelle. Sosiaalisessa mediassa urheilijoiden esiintymistä kuitenkin kehystettiin ”kovapalkkaisten, taitavan viestintäkoneiston tuotteiden” puheeksi. Katoaako urheilutarinoiden taika, jos kuulemme vastustajien välisestä ystävyydestä? Onko voittokamppailu vähemmän kiinnostavaa, jos tiedämme urheilijoiden välittävän toisistaan? Olympiakultamitalistit Italian Gianmarco Tamberi ja Qatarin Mutaz Essa Barshim ottivat tähän kantaa kertomalla ystävyytensä merkityksestä (esim. Yle 2.8.2021); korkeushyppääjät haluavat olla esimerkki siitä, mikä urheilussa on tärkeää. 

Urheilijat opettavat meille eettisestä suhtautumisesta mittelemiseen. Jos kuulisimme enemmän heidän kertomuksiaan työnsä kollektiivisista ja relationaalisista ulottuvuuksista, näennäisfanien olisi vaikeampi käyttää urheilua välineenä oikeuttamaan rasistista tai väkivaltaista käytöstään. Kun jalkapallohuligaani solvaa vieraskannattajaa, toivon kaikkien tuomitsevan sen. Uhkailu ja ”Chris, minä rakastan sinua” sopivat huonosti samaan tarinaan.

Kirjoittaja

Ira Virtanen sateenvarjon alla

FT Ira Virtanen

ystävyyssuhteista ja tuen viestinnästä väitellyt väsymätön penkkiurheilija

tutkijakoulutuksen asiantuntija, Tampereen yliopisto

ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3296-5424

*Vuoden 2020 kesäolympialaiset siirrettiin Covid-19-pandemian takia vuodelle 2021.

Kirjallisuus

Hyvärinen, M. (2020). Oman elämänsä kertojat. Teoksessa M. Mäkelä, S. Björninen, V. Hämäläinen, L. Karttunen, M. Nurminen, J. Raipola, & T. Rantanen (toim.), Kertomuksen vaarat: kriittisiä ääniä tarinataloudesta (s. 89–107). Tampere: Vastapaino.

Rawlins, W. K. (2009). The compass of friendship: Narratives, identities, and dialogues. Los Angeles, CA: Sage.

Uutislinkkejä

France 24 7.8.2021. First family of sport? Nelly’s golf gold burnishes Korda dynasty. https://www.france24.com/en/live-news/20210807-first-family-of-sport-nelly-s-golf-gold-burnishes-korda-dynasty

HS 13.6.2021. Huuhkajien EM-debyytistä tuli valon ja varjon taistelu, ja lopulta ihmisen hyvyys raivasi voiton valolle. https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008050067.html

HS 17.6.2021. Tanskan kapteeni kuvailee: ”Šokki on osa minua – ja meitä kaikkia – ikuisesti”. https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008064560.html

Netherland News Live. 13.6.2021. A natural leader: Simon Kjaer, the Danish captain who saved the life of his friend Christian Eriksen. https://netherlandsnewslive.com/a-natural-leader-simon-kjaer-the-danish-captain-who-saved-the-life-of-his-friend-christian-eriksen/175468/

Yle Areena. Peruskallio. https://areena.yle.fi/1-50904923

Yle 2.8.2021. Olympialaisten tv-lähetyksessä kohauttaneiden sanojen taustalla on huima tarina – tämän takia kaikkien aikojen korkeusfinaalin kultamitali jaettiin. https://yle.fi/urheilu/3-12043040

Yle 9.8.2021. Katso upeat hetket: Mira Potkoselle hienoja eleitä läheisiltä – uransa lopettaneelle olympiamitalistille kunnianosoitus myös lentokoneessa. https://yle.fi/urheilu/3-12052183

Youtube 13.6.2021. ”I Love You !” Romelu Lukaku Pays Tribute to Christian Eriksen. https://www.youtube.com/watch?v=r9RPxO0Bhcw

Yksi kommentti artikkeliin ”“CHRIS, MINÄ RAKASTAN SINUA!””

Kommentointi on suljettu.