Perusteleminen on toisen kunnioittamista
Jotkut viestintää koskevat kiteytykset kulkevat mukana vuosikausia ja osoittautuvat merkityksellisiksi yhä uudestaan ja uudestaan. Yksi tällainen mukanani kulkenut on: perusteleminen on toisen kunnioittamista. En harmikseni muista, kenen sanoma tai kirjoittama…
Miten epävarmuutta hallitaan kriisien keskellä?
Vain huonoja uutisia. Viime aikoina tämä ajatus on noussut usein pintaan uutismedioita seuratessa. Ukrainan sota järkyttää ja koskettaa monilla tasoilla, tuorein IPCC-raportti povaa ennennäkemätöntä kiirettä vastata ilmastokriisin vaikutuksiin, eikä koronaviruksesta…
Minulla on suhde – ja siinä on järkeä
Ei siitä ole edes kauaa, vain muutama vuosi, kun tuskailin sitä, kuinka turhamaisilta ja pinnallisilta monet asiat tuntuivat. Ja kuten elämässä yleensä, tuskaan löytyi ratkaisu. Muutama vuosi maailmanlaajuisessa pandemiassa ja…
Listat, lokerot ja heilurit muokkaavat maailmaamme
Maailmamme on täynnä listoja, lokeroita ja heilureita. Erilaiset listat, lokerot ja heilurit jäsentävät ja muovaavat ajatteluamme, mutta ovatko ne aina puhtaasti ymmärryksen ystäviä? Miten listat, lokerot ja heilurit näkyvät tavoissamme…
VUOROTELLEN: Dialogisen vuorovaikutuksen jäljillä
Pyrkimys hyvään ja eettisesti kestävään viestintäkäyttäytymiseen on tavallista, mutta kauniiden arvojen toteutuminen vuorovaikutustilanteissa voi olla haastavaa. Dialogisen vuorovaikutusetiikan näkökulma tarjoaa arvokkaita ihanteita vuorovaikutuksen arvioimiseksi, samalla vaatien kuitenkin rutkasti osaamista ja…
VUOROTELLEN: Valoja ja varjoja vuorovaikutuksessa
Vuorovaikutus on hyvinvoinnin ja menestymisen perusta, mutta kaikki vuorovaikutus ei ole ihmiselle hyväksi. Vuorovaikutus voi rakentaa ja yhdistää, mutta myös rikkoa ja sulkea pois. Tässä jaksossa siirrytään vuorotellen valoista varjoihin…
VUOROTELLEN: Communicating interculturality
Kulttuurienvälinen viestintä mielletään usein tilanteiksi, joissa erilaisista lähtökohdista tulevat osapuolet toteuttavat omaa kansallista ja kulttuurista taustaansa vuorovaikutuksessa. Näin ajatellessaan saattaa kuitenkin päätyä yksinkertaistamaan ja olettamaan – yhdessä rakentamisen sijaan luomaan…
VUOROTELLEN: Esiintyminen ja yleisö
Esiintymistä on iät ja ajat tarkasteltu esiintyjäkeskeisesti kiinnittäen huomiota siihen, mitä esiintyjän pitää osata ja tehdä. Esiintymistä voidaan kuitenkin lähestyä myös vuorovaikutustilanteena, jolloin keskiöön asettuu suhde esiintyjän ja yleisön välillä….
VUOROTELLEN: Esipuhelma
Viestinnän ja vuorovaikutuksen ilmiöt koskettavat meistä jokaista, mutta ne ovat myös tieteellinen tutkimus- ja opetuskohde. Prologos ry:n Vuorotellen-podcastsarja johdattelee kuulijat viestinnän ja vuorovaikutuksen asioiden ja asiantuntijoiden äärelle. Avausjaksossa pohditaan äänen…
NE KOLME PIENTÄ SANAA
Ah, se kaikille tuttu romanttisten elokuvien klassikkotarina. Yksi tapaa toisen ja he juttelevat toisiinsa tutustuen. Yhdessä vietettyä aikaa kuluu, suhde syvenee ja lopulta toinen saa vihdoin sanottua ne kolme pientä…