Vastaväittäjänä väitöstilaisuudessa: miten vahvistaa väitöksen vuorovaikutusta?
Väitöskirjan julkinen tarkastustilaisuus on yksi akateemisen maailman hienoimmista juhlahetkistä. Tilaisuuteen kulminoituu väittelijän vuosien tutkimustyö, ja väittelijä pääsee esittelemään tutkimustaan ja asiantuntemustaan maailmalle. Paikalle kerääntyy tutkijoiden lisäksi sukua, ystäviä, alan opiskelijoita…
Työyksinäisyyttä torjutaan vuorovaikutuksella
Yksinäisyyttä on totuttu pitämään yksilön psykologisena ongelmana, josta on syytetty milloin sosiaalisten taitojen puutetta, milloin ujoutta, milloin eristäytymistä – mutta onko yksilön syyllistäminen todella hedelmällisin katsantokanta tämän kansantaudin torjumiseen? Onko…
Mistä bloggaisit, viestinnän ja vuorovaikutuksen ammattilainen?
Suosittelen pientä harjoitusta. Kirjoittakaa Googlen hakukenttään ”is blogging dead?” (suom. onko bloggaaminen kuollut?) ja katsokaa vastauksia. Lähdekriittisinkin silmin katsottuna, useaan hakutulokseen osuneeseen ammattilaismielipiteeseen nojaten, vastaus on yksimielisesti ”ei, päinvastoin”. Tutkimuksessakin…
Prologoksen tapahtumavuosi 2023 paketoituna – Ajankohtaisia tutkimusteemoja, lainaamista ja tieteellisen tiedon taivuttelua
Nyt kun Prologoksen vuoden 2023 viimeiset tapahtumat on taputeltu kasaan, on hyvä aika tarkastella päättyvää vuotta tapahtumien teemojen kautta. Kalenterivuoteen mahtui neljä perinteistä tapahtumaa, jotka sisälsivät iloisia kohtaamisia, innostavia puheenvuoroja…
Lainahöyhenissä: Teorioiden ja käsitteiden lainaamisesta viestinnän ja vuorovaikutuksen tutkimuksessa
On syynsä sille, miksi viestintätieteet kirjoitetaan monikossa. Viestintätieteet, ja täten myös vuorovaikutuksen tutkimus, on monialainen, monimenetelmäinen ja moniulotteinen sateenvarjo. Alan tutkimus, opetus ja käytännön työ kurottavat laajalle ja hyödyntävät hyvinkin…
Kesytä kaaos! Vuorovaikutusosaamisesta konsepti
Työelämän osaamistarpeet ovat jatkuvassa muutoksessa, ja se vaatii myös korkeakouluopiskelijoilta muuntautuvaa osaamista. Valmistuessaan korkeakoulusta opiskelijoiden on kyettävä tunnistamaan, minkälaista osaamista he voivat soveltaa ja hyödyntää erilaisissa työtehtävissä. Erityisesti substanssiosaamisen rinnalla…
Palaute on tärkeä osa tiimin vuorovaikutusta – mutta miten se toimii?
Palaute tiimeissä on monitahoinen ilmiö. Tätä kuvaa osaltaan se, että palaute merkitsee jo yksilöille erilaisia asioita: Joillekin meistä hymy tai peukku on palautetta, toiset pitävät tärkeänä sitä, että erilliselle palautekeskustelulle…
Prologissa katsanto on avara ja ydin kirkas
Prologi – viestinnän ja vuorovaikutuksen aikakauslehdessä päätoimittaja ja toimituskunnan kokoonpano vaihtuvat kahden vuoden välein. Tammikuussa 2023 jälleen yksi kaksivuotiskausi tuli päätökseensä ja kapula siirtyi seuraavalle Prologin päätoimittajalle ja toimituskunnalle. Tässä…
Toimiva ryhmä – onnekas sattuma vai asennekysymys?
Ryhmätyöt, ryhmässä toimiminen ja yhteistyön tekeminen herättävät tunteita ja jakavat mielipiteitä. Jos ryhmätöistä on huonoja kokemuksia, voi tuntua helpommalta tehdä annettu tehtävä itsenäisesti silloin ja siten kuin itselle sopii. Toisaalta…
Blogivuosi 2022 vei vuorovaikutuksen peruskysymyksistä uuteen viestintäpedagogiikkaan
Tänään hyvästelemme vuoden 2022. Uudenvuodenaaton kunniaksi myös ProBlogin toimitussihteerin tekee mieli summata kulunutta kalenterivuotta. Maailman isot, ahdistavatkin mullistukset, kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä koronapandemian häntä, näkyivät myös ProBlogin kirjoituksissa. Blogivuoden…