Toimiva ryhmä – onnekas sattuma vai asennekysymys?
Ryhmätyöt, ryhmässä toimiminen ja yhteistyön tekeminen herättävät tunteita ja jakavat mielipiteitä. Jos ryhmätöistä on huonoja kokemuksia, voi tuntua helpommalta tehdä annettu tehtävä itsenäisesti silloin ja siten kuin itselle sopii. Toisaalta…
Blogivuosi 2022 vei vuorovaikutuksen peruskysymyksistä uuteen viestintäpedagogiikkaan
Tänään hyvästelemme vuoden 2022. Uudenvuodenaaton kunniaksi myös ProBlogin toimitussihteerin tekee mieli summata kulunutta kalenterivuotta. Maailman isot, ahdistavatkin mullistukset, kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä koronapandemian häntä, näkyivät myös ProBlogin kirjoituksissa. Blogivuoden…
Lukion vuorovaikutuksen opetus muuttuu – kuuleeko yliopisto?
Tänä syksynä lukioissa on alettu opiskella uusien opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Opetussuunnitelmauudistuksessa vuorovaikutuksen opetuksen profiilia on nostettu, ja etenkin äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuorovaikutusosaaminen asettuu nyt selvästi keskeisemmäksi opetuksen tavoitteeksi. Jokainen…
Miten rakennamme pedagogisesti kuulumisen tunnetta?
Oppiminen ja opiskelu korkeakouluissa on jälleen uuden edessä. Koronapandemian alkuvaihe pakotti kaikki etätyöskentelyyn. Osalle opiskelijoista etätyöskentely sopi erinomaisesti: he saivat tehtyä enemmän opintoja kuin koskaan ennen, he ottivat haltuun joustavat…
Mikä minusta isona tulee vai mitä kaikkea minä viestinnän maisterina osaankaan?
Yliopistotyössäni vuoden paras työpäivä on aina ollut se, kun kohtaamme aloittavat viestinnän opiskelijat ensimmäisen kerran. On ilo olla toivottamassa tervetulleeksi tulevaisuuden viestintäasiantuntijoita. On etuoikeus seurata läheltä heidän kehittymistään kohti merkityksellisiä…
Haavoittuvuus on tarpeellista myös työelämässä
Kaikki kokevat joskus itsensä haavoittuvaiseksi Välillä työelämässä ja vuorovaikutussuhteissa törmää aiheisiin ja teemoihin, joista viestiminen tuntuu haastavalta tai jopa tukalalta. Vastaan voi tulla esimerkiksi hetkiä, joissa meidän tulee jakaa esihenkilölle…
Perusteleminen on toisen kunnioittamista
Jotkut viestintää koskevat kiteytykset kulkevat mukana vuosikausia ja osoittautuvat merkityksellisiksi yhä uudestaan ja uudestaan. Yksi tällainen mukanani kulkenut on: perusteleminen on toisen kunnioittamista. En harmikseni muista, kenen sanoma tai kirjoittama…
Miten epävarmuutta hallitaan kriisien keskellä?
Vain huonoja uutisia. Viime aikoina tämä ajatus on noussut usein pintaan uutismedioita seuratessa. Ukrainan sota järkyttää ja koskettaa monilla tasoilla, tuorein IPCC-raportti povaa ennennäkemätöntä kiirettä vastata ilmastokriisin vaikutuksiin, eikä koronaviruksesta…
Minulla on suhde – ja siinä on järkeä
Ei siitä ole edes kauaa, vain muutama vuosi, kun tuskailin sitä, kuinka turhamaisilta ja pinnallisilta monet asiat tuntuivat. Ja kuten elämässä yleensä, tuskaan löytyi ratkaisu. Muutama vuosi maailmanlaajuisessa pandemiassa ja…
Listat, lokerot ja heilurit muokkaavat maailmaamme
Maailmamme on täynnä listoja, lokeroita ja heilureita. Erilaiset listat, lokerot ja heilurit jäsentävät ja muovaavat ajatteluamme, mutta ovatko ne aina puhtaasti ymmärryksen ystäviä? Miten listat, lokerot ja heilurit näkyvät tavoissamme…