Mitä teet, kun sinulla on tylsää? 16-vuotias Samu Kemppi päätti tällaisena marraskuun tylsyyden hetkenä perustaa Instagram Directiin nuorilta nuorille toimivan vertaistukipalvelun.
Vuoden vuorovaikutusteko 2018 -kunniamaininta myönnettiin 16-vuotiaalle Samu Kempille Apua nuorille -Instagram tilin perustamisesta ja vertaistukityöstä nuorten keskuudessa. Johtavana päivystäjänä toimiva Kemppi perusti tilin marraskuussa 2017 omasta halustaan auttaa toisia nuoria. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja pian toiminnan alettua yhteydenottoja tuli niin paljon, että Kemppi kokosi tiimin, jotta kaikkiin yhteydenottoihin pystyttäisiin vastaamaan. Toiminta on laajentunut esimerkiksi YouTuben puolelle ja tähän mennessä Apua nuorille on tarjonnut tukea, apua ja ohjausta lähes 10 000 nuorelle. Päivittäisiä pysyviä kontakteja on 30.
Kemppi oli saamastaan kunniamaininnasta iloisesti otettu ja toivoo sen lisäävän Apua nuorille -toiminnan näkyvyyttä, jotta yhä useampi nuori saisi tukea arkeensa. Myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huomioinut Kempin perustaman toiminnan jo aiemmin tänä vuonna tervehdyskirjeellä. Tällainen vapaaehtoisuuteen perustuva vertaistukityö nuorilta nuorille on arvokasta ja esimerkillistä toimintaa.
Kemppi ja hänen tiiminsä ovat saaneet nuorilta palautetta, että vertaistukeen perustuva keskustelukanava on helpommin lähestyttävä kuin internetin keskustelupalstat. Antoisinta Kempin mukaan on huomata voivansa auttaa ja saada nuori edes hetkeksi kokemaan itsensä iloiseksi murheiden ja huolien keskellä. Kunniamaininnan saanut Kemppi kommentoi, mihin asioihin on syytä kiinnittää huomiota nuoren kanssa keskustellessa:
”Nuorta tulee kohdella “hellästi” ja miettiä sanavalintoja tarkkaan. Jos vaikka masennuksen diagnoosin saanut nuori tulee meille juttelemaan, niin ei voi vastata “kyllä se siitä”. Pitää aina miettiä, miten sinä haluaisit sinua kohdeltavan samanlaisessa tilanteessa. Puolueettomuus on toinen asia minkä nostan esille. Esimerkiksi kiusaamistapausta selvittäessä pitää myös ottaa kiusaaja hyvin esille. Kiusaamiselle on aina jokin motiivi. Motiivi voi olla kiusaajan omassa mielenterveydessä tai elämäntilanteessa. Kiusaajankin on saatava apua ja ohjausta, vaikka hän on tehnyt väärin.”
Puheviestinnän tieteellisen yhdistys Prologos ry myönsi kunniamaininnan lauantaina 29.09.2018 Jyväskylän yliopistolla järjestettävien Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivien yhteydessä. Apua nuorille -toiminta vastaa kunniamaininnan kriteereitä olemalla ajankohtainen, kekseliäs, eettinen, esimerkillinen sekä vaikuttava vuorovaikutusteko. Toiminta katsottiin arviointiraadissa teoksi, joka pyrkii edistämään nuorten hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuuden supportiiviseen vertaisvuorovaikutukseen. Lisäksi teossa korostuu teknologian hyödyntäminen myönteisen vuorovaikutuksen edistäjänä.
>> Lue lisää Vuoden vuorovaikutusteko 2018 -kunniamaininnan taustoista Samu Kempin artikkelista “Teknologia edesauttaa nuorten mahdollisuuksia vuorovaikutukseen vertaisten kanssa” (Prologi – Puheviestinnän vuosikirja 2018).