Vuorotellen-podcast

Tervetuloa kuuntelemaan Vuorotellen-podcastia!

Pääset kuulolle mm. Spotifyssa tai Soundcloudissa

Vuorotellen-podcast tarkastelee viestinnän ja vuorovaikutuksen ilmiöitä yleistajuisesti. Jokaisessa jaksossa käsitellään eri viestinnän ja vuorovaikutuksen teemaa vaihtuvien asiantuntijoiden kanssa. Haastateltavat asiantuntijat ovat kulloiseenkin käsiteltävään ilmiöön syvällisesti perehtyneitä tutkijoita, opettajia ja erityisosaajia.

Prologos haluaa yhdistyksenä edistää viestinnön ja vuorovaikutuksen tieteellistä tutkimusta, opetusta, koulutusta ja kehittämistä. Podcastin avulla voidaan edistää tieteenalamme näkyyvyyttä, vaikuttavuutta ja arvostusta yhteiskunnassa. Vuorotellen tuo viestinnän ja vuorovaikutuksen asioita ja asiantuntijoita lähemmäksi kuuntelijoita.

Podcastin kolmas tuotantokausi on nyt julkaistu! Ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin syksyllä 2021 ja toinen keväällä 2023.


Kolmas tuotantokausi sisältää seuraavat jaksot:

Poliittinen vuorovaikutus vaaleissa ja sosiaalisessa mediassa

Valtava määrä ulkopolitiikan ammattilaisia käyttää nykyään työkseen sosiaalista mediaa. Myös kansalaiset käyvät somessa merkityksellisiä keskusteluja kansainvälisistä suhteista. Minkälaista on diplomatia ja presidentillinen retoriikka X:ssä (ent. Twitter)? Entä millaista logiikkaa puolueet ja puoluejohtajat sovelsivat erilaisilla somealustoilla edellisten eduskuntavaalien viestinnässään? Kohtaavatko viestien kysyntä ja tarjonta? Mitä on poliittinen kuunteleminen ja minkälaista se voisi olla? Muun muassa näiden kysymysten kautta yliopisto-opettaja Martti Salo (Itä-Suomen yliopisto) haastattelee väitöskirjatutkija Lassi Rikkosta (Tampereen yliopisto). Tarjolla myös kattaus kiinnostavaa jatkolukemista aiheen parissa.

Tekoäly inhimillisenä vuorovaikutuskumppanina

Tekoälyyn liittyvässä keskustelussa maalaillaan usein piruja seinille synkillä tulevaisuuden skenaarioilla. Minkälainen ja kuinka inhimillinen kovaa vauhtia kehittyvä tekoäly on vuorovaikutuskumppanina juuri tällä hetkellä (marraskuussa 2024)? Miten tekoäly heijastuu esimerkiksi ihmisten väliseen luottamukseen ja empatiaan? Voiko tekoäly auttaa vuorovaikutustaitojen kehittämisessä? Jaksossa tuodaan esiin myös kiinnostavia tutkimustuloksia tekoälyn mahdollisuuksista digitaalisissa toimintaympäristöissä. Aiheesta keskustelevat kulttuurienvälisen ja digitaalisen viestinnän professori Marko Siitonen (Jyväskylän yliopisto) ja neurotieteilijä, PsT Katri Saarikivi (Turun yliopiston koordinoiman FINSCI-hankkeen tutkija ja vuorovaikutusvastaava).

Epävarmuus ryhmän vuorovaikutuksessa

Yliopisto-opetukseen liittyy nykypäivänä hyvin moninaisia ryhmätilanteita, joihin vaikuttavat esimerkiksi teknologiavälitteisyys ja monikielisyys. On varsin yleistä, että ryhmätyöskentelyyn suhtaudutaan lähtökohtaisesti varauksellisesti. Mitkä tekijät juuri opintojen ryhmävuorovaikutustilanteissa aiheuttavat kognitiivista kuormitusta ja epävarmuutta? Mitä opiskelijoiden ja opettajien olisi hyvä huomioida? Jaksossa yliopistonlehtorit Lotta Kokkonen (Jyväskylän yliopisto) ja Tessa Horila (Tampereen yliopisto) käsittelevät aihetta yliopistonopettaja ja väitöskirjatutkija Karoliina Ahosen (JY/TaY) johdolla. 

Työyhteisöön kuulumisen mahdollistava vuorovaikutus

Ihminen viettää merkittävän osan elämästään työtehtävien ja kollegojen parissa, mutta mitä kaikkea merkitsevät työyhteisö ja siihen kuuluminen tai kuulumattomuus? Mitä jokaisen olisi hyvä ymmärtää työyhteisön vuorovaikutuksesta, jotta moninaiset kokemukset työyhteisöön kuulumisesta mahdollistuvat? Jaksossa aiheesta keskustelevat yliopistonopettaja, FT Sari Rajamäki (Jyväskylän yliopisto) sekä yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Marianna Hoikkala (Turun yliopisto).

Kielitietoisuus työyhteisön vuorovaikutuksen vahvistajana

Kielitietoisuus tarkoittaa kielen eri merkitysten tunnistamista ja kieliin kohdistuvien asenteiden ja arvostusten kriittistäkin tarkastelua eri tilanteissa ja konteksteissa, kuten koulussa, työpaikalla tai harrastusryhmissä. Mitä kielitietoisuus ja sen tarkastelu tarkoittaa käytännössä? Mitä hyötyä siitä on työyhteisöjen vuorovaikutukselle? Millaisia jännitteitä monikieliseen työyhteisöön liittyy? Jaksossa aihetta tarkastelevat Helsingin yliopiston kielikeskuksen yliopisto-opettajat Minna Lyytinen (akateeminen vuorovaikutusosaaminen), Salla-Maaria Suuriniemi (FT, kirjoitusviestintä) ja väitöskirjatutkija Hanna Kosonen (kirjoitusviestintä).


Toinen tuotantokausi sisältää seuraavat jaksot:

Algoritmit ja tekoäly vuorovaikutuksessa

Etäjohtaminen vuorovaikutuksen näkökulmasta

Jännittämiseen liittyviä myyttejä on murrettava

Suhde ja vuorovaikutus

Vuorovaikutuskoulutus murroksessa


Ensimmäinen tuotantokausi sisältää seuraavat jaksot:

Esipuhelma 9.11.

Esiintyminen ja yleisö 16.11.

Communicating interculturality 23.11.

Valoja ja varjoja vuorovaikutuksessa 30.11.

Dialogisen vuorovaikutuksen jäljillä 7.12.