Vuoden vuorovaikutusteko 2019 -kunniamaininta Suomen Partiolaisten Johtajatulet-seminaarille

Julkaistu:

Prologos ry myönsi Vuoden vuorovaikutusteko 2019 -kunniamaininnan Suomen Partiolaisille Johtajatulet-metsäseminaarin järjestämisestä. Tapahtuma järjestettiin tänä syksynä Hämeenlinnan Evolla 30.8–1.9.2019. Metsäseminaarin johtajat Paula Viikari ja Pekka Hankela kertovat, että nykymuotoisenaan tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2015 lähtien joka toinen vuosi. Johtajatulilla on kuitenkin esikuva kauempana partion toiminnassa, johon tapahtuman nimikin viittaa: partionjohtajilla on ollut tapana kerääntyä yhdessä nuotiotulien äärelle keskustelemaan vertaisten kesken johtamisesta.

Tapahtuma on ollut alusta lähtien avoin kaikille yli 18-vuotiaille johtamisesta kiinnostuneille. Kuitenkin vasta tänä vuonna tapahtumaa markkinoitiin aktiivisesti myös ei-partiolaisille, ja heidän osallistumistaan tuettiin monin keinoin. Tapahtuma kokosi yhteen reilut 3 000 osallistujaa. Mukaan ilmoittautui noin 600 osallistujaa, jotka eivät olleet partiolaisia.

Ehdotuksen tehnyt osallistuja perusteli ehdotustaan seuraavasti: ”Viikonlopun aikana osallistujat todella keskittyivät vuorovaikutukseen, ja osallistujille annettiin erilaisia oppimisen mahdollisuuksia. En ole ikinä ollut tällaisessa tapahtumassa, jossa avoin keskusteluilmapiiri oli käsin kosketeltavaa. Kaikilla oli vahvasti sama tavoite, ymmärtää johtajuutta ja mistä se syntyy. Lopputulos oli, että johtajuus on vuorovaikutusta. Mikään messuhalli tai luentosali ei voisi ikinä mahdollistaa samaa. Keskusteluissa saivat äänensä kaiken ikäiset. Oli upeaa nähdä, että vaikka partiolla on vahva johtamisen identiteetti, heillä on myös tavoite oppia muilta ja välttää kuplautumista. Vaikuttavuus oli käsin kosketeltavaa.”

Prologos ry myönsi kunniamaininnan perjantaina 4.10.2019 Helsingissä Tieteiden talolla järjestettävän Vuorovaikutuksen teemapäivän ja yhdistyksen 30-vuotisjuhlaillallisen yhteydessä. Suomen Partiolaisten Johtajatulet-seminaari täyttää erinomaisesti kunniamaininnan kriteerit: tapahtuma on ajankohtainen, kekseliäs, eettinen, esimerkillinen sekä vaikuttava vuorovaikutusteko. Toiminta katsottiin yhdistyksen johtokunnan muodostamassa arviointiraadissa teoksi, joka pyrkii edistämään ymmärrystä johtamisesta vuorovaikutuksena poikkeuksellisen kekseliäällä tavalla tarjoamalla mahdollisuuden laajaan ja avoimeen vuorovaikutukseen ja keskusteluun.

>> Lue lisää Vuoden vuorovaikutusteko 2019 -kunniamaininnan taustoista Paula Viikarin ja Pekka Hankelan artikkelista ”Johtajatulet – vuorovaikutuksen äärellä nuotiopiirissä” (Prologi – Puheviestinnän vuosikirja 2019).