Prologos ry myönsi Vuoden vuorovaikutusteko 2024 -kunniamaininnan Muistiliiton Omin sanoin -hankkeelle (2023–2025). Hankkeen tavoitteena on tunnistaa soveltuvia tapoja tukea muistisairaita vuorovaikutuksessa ja itseilmaisussa. Taustalla on pyrkimys hallita vuorovaikutuksen haasteita ja sen kautta edistää muistisairaiden hyvinvointia sekä yhteiskunnallista osallisuutta.
“Muistisairauksiin liittyy usein kommunikoinnin haasteita, jotka ovat sekä sairastuneelle että hänen läheisilleen monin tavoin vaikeita. Muistisairauteen sairastuneille soveltuvista kommunikoinnin tuen keinoista kaivataan kipeästi lisää tietoa”, hankkeen koordinaattori Nina Kalliomäki ja asiantuntija Anna Heino kiteyttävät.
Omin sanoin -hankkeen taustatyönä on kerätty monenlaista tietoa, kuten muistisairaiden ja heidän läheistensä kokemuksia sekä tietoa aihepiirin yhdistyksiltä ja tutkijoilta.
“Olemme perehtyneet erityisesti keskustelunanalyyttiseen tutkimukseen ja sairastuneilta kerättyyn kokemukselliseen tietoon. Lisäksi hankkeessa on mukana monialaisia ammattilaisia mm. logopedian, kielitieteiden, sosiaalishaptisen kommunikaation ja toimintaterapian aloilta”, Kalliomäki ja Heino kertovat.
Vuonna 2025 hankkeen toimesta julkaistaan materiaalipaketti, joka tulee sisältämään hankkeessa pilotoitavien vuorovaikutuksen tuen menetelmien lisäksi aihepiiriä koskevaa tietoa ja koulutuksellista sisältöä. Materiaali on vapaasti hyödynnettävissä, mutta suunnattu erityisesti muistisairastuneiden läheisille.
Omin sanoin -hankkeessa korostetaan, että oikeus laadukkaaseen vuorovaikutukseen ja kohtaamisiin toisten ihmisten kanssa kuuluu kaikille. Sen tukeminen tarkoittaa vuorovaikutuksen ymmärtämistä paljon sanallista viestintää laajempana asiana.
“Tarve vuorovaikutukselle ei katoa, vaikka sanoja ei enää löytyisi. Liian usein kuulee sanottavan, ettei muistisairas henkilö enää kommunikoi, mikä ei pidä paikkaansa. Laadukas vuorovaikutus on niin paljon muutakin kuin puhetta: läsnäolo, hetkeen pysähtyminen, kehollinen vuorovaikutus ja toisen ihmisen arvostaminen ovat vähintään yhtä tärkeitä”, Kalliomäki ja Heino painottavat.
Palkittu hanke täyttää Vuoden vuorovaikutusteon kriteerit erinomaisesti, sillä sen ytimessä on pyrkimys edistää laadukasta vuorovaikutusta yhteiskunnassa. Hanke nostaa ihailtavalla tavalla esiin vuorovaikutuksen monimuotoisuutta ja nonverbaalisen viestinnän merkitystä. Hanke on ajankohtainen, vaikuttava ja tärkeä.
Prologos ry myönsi kunniamaininnan lauantaina 12.10.2024 Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivillä. Prologos ry on valtakunnallinen tieteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää viestinnän ja vuorovaikutuksen tutkimusta ja opetusta Suomessa. Prologos ry perustettiin vuonna 1989, ja yhdistyksessä on noin 200 jäsentä. Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininta jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Palkittava teko valitaan avoimella verkkolomakkeella kerättyjen ehdotusten joukosta.