PUHEVIESTINTÄTIEDE KÄYTÄNNÖSSÄ – PUHEVIESTINNÄN TEEMAPÄIVÄ 9.10.2015

Julkaistu:
Avainsanat:

Puheviestintätiede käytännössä – teema, johon päädyimme Prologos ry:n johtokunnan kokouksessa keväällä 2015. Keskustelimme teemasta ja otsikosta pitkään, tavoitteenamme oli luoda tapahtuma, joka kiinnostaisi mahdollisimman montaa puheviestinnän asiantuntijaa.

Voisin todeta, että me onnistuimme tavoitteessamme ja kiitos siitä kuuluu kaikille päivään osallistuneille.  Teemapäivään 9.10.2015 ilmoittautui ennätysmäärä osallistujia, kaiken kaikkiaan 123. Muutama peruutus tuli, mutta niin tuli myös jälki-ilmoittautuneita, joten paikalla Tieteiden talolla Helsingissä oli meitä puheviestijöitä paljon.

Päivä alkoi paneelikeskustelulla, jossa mukana olivat tiedottaja Tommi Aho, kehitysjohtaja Vilja Laaksonen, vuorovaikutusvalmentaja Pauliina Perttuli ja professori Maarit Valo. Paneelin puheenjohtajana toimi professori Pekka Isotalus. Panelistit keskustelivat puheviestintätieteestä käytännössä ja esille nousi mm. tieteen ja käytännön törmäyttäminen, tutkimustiedon kaupallistaminen, tutkivan kehittämisen tekeminen puheviestinnässä ja se, kuka tutkii Suomessa mitäkin ja miten puheviestinnän teoriat kehittyvät. Panelistit pohtivat myös Prologos ry:n roolia ja merkitystä tieteen ja käytännön toimijoiden yhdistämisessä ja puheviestinnän osaamisen brändäämisessä.

Paneelin jälkeen osallistujat siirtyivät työryhmiin, joita oli kolme. Koulutus ja konsultointi -työryhmässä puheenjohtajana toimi FM, puheviestinnän yliopisto-opettaja Johanna Järvelin-Suomela. Tutkimus ja julkaiseminen -työryhmää johtivat FT Sanna Herkama ja FT Jonna Koponen. Työelämä ja viestintäasiantuntijuus -työryhmä oli osallistujamäärältään teemapäivän suurin työryhmä, ja siinä puhetta johtivat FM, tohtoriopiskelija Eveliina Pennanen ja FT, YTM kehitysjohtaja Vilja Laaksonen. Kaikkien työryhmien toiminnasta löytyy lisätietoja Prologos ry:n nettisivuilta ja Prologoksen viimeisimmästä jäsentiedotteesta.

Työryhmien jälkeen kokoonnuimme jälleen yhteen ja saimme kuulla tiivistelmät työryhmissä käydyistä alustuksista ja keskusteluista. Teemapäivän ohjelma oli tiivis, mutta antoi kuitenkin mahdollisuuden käydä innostavia keskusteluita ajankohtaisista puheviestinnän asioista. Saimme paljon positiivista palautetta sekä teemasta että järjestelyistä. Tieteiden talo oli mitä mainioin paikka tällaiselle tilaisuudella, ja yhteistyö sujuikin mutkattomasti.

Seuraava Prologos-tapaaminen onkin sitten Tampereella, jossa pidetään yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous maanantaina 7.12. klo 12.15. Tervetuloa! Mikäli et pääse sinne mukaan, tavataan viimeistään ensi syksynä Puheviestinnän päivillä. Silloin on luvassa kaksi päivää antoisaa ja mielenkiintoista puheviestinnän asiaa!

Johanna Järvelin-Suomela
Puheviestinnän yliopisto-opettaja, Tampereen yliopiston kielikeskus
Prologos ry:n sihteeri